Okaliptüs Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Okaliptüs Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Okaliptus bitkisi köken olarak Türkiye’ye çok uzak olsa da, son yıllarda gittikçe popülerleşen ve çeşitli sektörlerde kullanılmaya başlamıştır. Okaliptus, mersingiller familyasına ait, kökeni Avustralya olan bir ağaç türüdür. İdeal yetiştirme ikliminin çok esnek olması sebebiyle global olarak hemen hemen her yerde tarımı yapılabilmektedir. Bataklıkları kurutmak, bulunduğu ortamı ferahlatarak ısı dengesi sağlamak ve önemlisi yapraklarından okaliptus uçucu yağının elde edilmesiyle bilinir. Terapötik ve aromaterapik birçok yararı bulunan bu yağın, ana etken maddeleri;

· Cineol (Eucalyptol olarak da bilinir.)

· Para-Cymene

· Limonene

· Alpha-Pinene

· Halsizlik

olarak sıralanabilir. Bunlar dışında yetiştirme koşullarına bağlı olarak minör maddeler de yağın yapısında bulunabilir. Okaliptus yağı hakkında teknik detaylara ulaşmak için sitemizde ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Okaliptus yağının faydalarının kaynağı, yağın içinde de yüksek konsantrasyonlarda (>%85) bulunan cineol (eucalypytol)’dür. Şimdi gelin, okaliptus yağının faydalarını beraber inceleyelim.

Öksürük Rahatlatıcı

Okaliptus yağının en geleneksel kullanımı öksürük hafifletici ve rahatlatıcı olarak kullanılmasıdır. Avustralya yerlilerinden, tropik asya ülkelerine kadar uzun yıllardır rahatlatıcı olarak kullanılan okaliptus yağının ticari değeri de buradan gelmektedir. Evinizde bulunan öksürük giderici tıbbi ürün ya da kremin prospektüsü incelerseniz, çeşitli oranalarda okaliptus yağı kullanıldığını görmeniz çok olasıdır.

Balgam Söktürücü

Öksürüğünüzü hafifletirken, öksürüğün kaynağı olan balgamın da daha rahat şekilde atılmasını ister misiniz? Cevabınız evet ise, sizin yağınız kesinlikle okaliptus. İnhalasyon (burun yoluyla) alınan okaliptus yağının balgam söktürücü etkisi de yine geleneksel olarak kullanılmış, bilimsel çalışmalarla teyit edilmiştir. İster buhurdanlıkta, ister seyrelterek ya da okaliptus yağı içeren ürünleri topikal olarak kullanarak balgam söktürücü etkisinden faydalanabilirsiniz.

Doğal Pestisit

Yaz gecelerinin kabusu sivrisinekler, mutfakların davetsiz misafirleri karıncalar ve diğer eklem bacaklılara karşı doğal bir silahınız olduğunu biliyor muydunuz? Çeşitli okaliptus türlerinin uçucu yağlarının böcek kovucu etkisini inceleyen bir çalışmaya göre, birçok okaliptus türünün yağının çeşitli böceklere karşı farklı seviyelerde aktivite gösterdiğine dair bulgular mevcuttur. Özellikle sinek kovucu ürünlerin içerdiği kimyasallara karşı alerjisi olanlar ya da uzun vadeli toksik etkilerinden çekinenler için okaliptus yağı harika bir seçenek. Üstelik böcekleri kovarken ferah hissetmek de cabası!

Yara Bakımı ve İyileşmesi

Böcek kovucu etkisine paralel olarak okaliptus yağı, anti mikrobiyal aktivitesi de yüksek bir uçucu yağdır. Okaliptus yağı hakkındaki bir derleme çalışmasında, bu özelliğe değinilmiştir. Geniş bir etki spektrumuna sahip olmasından dolayı çeşitli enfeksiyonlara karşı iyi gelebilmektedir. Açık yaraya kullanmanın sakıncalarından dolayı sıcak yaralarda doğrudan kullanmak sakıncalı olsa da, seyreltilmiş okaliptus yağı mikropları öldürebilir ve iltihapla savaşabilir.

Okaliptus yağının iyileşme sürecine olumlu etkileri de aynı çalışmada bahsi geçen bir diğer faydalı etkisidir. Buna ek olarak anti enflamasyon(iltihap karşıtı) ve rahatlatıcı etkisinden dolayı döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi şikayetlerinizi de azaltabilecek yağlardan biridir. Özellikle kas ve eklem ağrısı için kullanılan fonksiyonel ürün gruplarının çok büyük bir bölümü okaliptus yağı içerir.

Ferah Nefes/Ağız Sağlığı

Ferah bir nefes ve sağlıklı bir ağız için tek doğal silah nane değildir. Temizlik hissi ve anti bakteriyel etkilerinden dolayı okaliptus yağı da etkili bir seçenektir. Diş macunu ya da ağız bakım sularında da aktif içerik olarak kullanılan okaliptus yağının ağız sağlığına etkisini çalışan birçok yayın yapılmıştır. Ağız kokusuna neden olan bakterilerle savaşmak konusunda oldukça etkili olan okaliptus yağı ile alakalı çok daha dikkat çekici diğer veri ise ağız bakteri florasına olan etkinin çok kısa sürede gözlemlenebilir/ölçülebilir olmasıdır. Dişteki plak oluşumuyla savaşabileceği ve oluşmuş plakları azaltabileceğiyle alakalı da çalışmalar mevcut olmasına rağmen bunlar henüz emekleme aşamasındadır.

Tüm bu harika özelliklerine rağmen okaliptus yağını kullanırken dikkatli olmak şarttır. Yüksek etken madde oranı sebebiyle seyreltilmeden kullanılmamalıdır. Çocuklar, hamileler ve sürekli tıbbi bakım altındaki kişiler kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Yukarıda bahsi geçen gruplardan birine dahil değilseniz, okaliptus yağını “çoğunlukla güvenli” olarak değerlendirebilirsiniz. Nadir olarak gözlemlenebilecek yan etkiler ise şöyledir.

·         Bulantı.

·         Kusma.

·         İshal.

·         Baş dönmesi.

·         Halsizlik


Diğer favori yağlarınız için sitemizi inceleyebilir, yeniliklerden ve kampanyalardan öncelikli haberdar olmak için sitemize üye olabilirsiniz.